Дизайнери

Маноло Бланик

Помните ли онзи епизод на „Сексът и градът”, в който Кари представя своя статия на главните редактори на Вог? По- късно в серията Джулиан и показва дрешникът на Вог, където Кари намира чифт обувки Mary Janes на Маноло Бланик.

Когато Кейт Мос е снимана от папараци, носейки чифт Mary Janes, за една нощ се ражда сензация. Mary Janes се превръщат в един от най- иконичните стилове на Бланик.

Роден на Канарските острови, майка му е испанка, а баща му чех. Когато е бил млад, Маноло е имал интерес към модата и често разлиствал списанията на майка си. Въпреки че е изучавал езици и изкуства, неговата страст към модата няма да стихне. През 1970 година, на едно пътуване до  Ню Йорк, Бланик среща Диана Вривланд, тогава главна редакторка на американския Вог. Той представил своето портфолио, скици на обувки на Вривланд, а тя го погледнала и казала : „Младежо, прави неща, прави аксесоари, прави обувки”. За наша радост той приел съвета ѝ.

Официално, Бланик никога не е учил занаята по правене на обувки. Научил се като посещавал различни заводи и там разговарял с техници, машинни оператори, хората които режели шаблоните и т.н… Винаги съм се възхищавала на хората, които са самоуки. Аз не съм от тях и ме изумява как има хора, които с лекота осъзнават онези тънкости, които не са чак толкова видими, но пък есенциални за занаята. Явно и Бланик е такъв.

Първоначално се ориентирал към правенето на мъжки обувки, но бързо разбрал че това прекалено ограничава неговото въображение. През 70-те, стилът на обувките е бил доминиран от мейнстрийм стиловете, Бланик съживява тънките стилето токчета, а те се превръщат в класика, възхвала на женската красота и грациозност.

И разбира се, редица известни личности носят или са носели обувките на Бланик. Казват че, Принцеса Даяна е имала над 50 чифта…да не говорим и за любовта, която изпитва Кари Брадшоу към обувките му.  Риана, Виктория Бекъм, Джиджи Хадид и още, и още, списъкът сигурно е безкраен.

Бланик, освен дизайнер и артист е и майстор- занаятчия. И до днес той изпипва сам изящните форми на обувките си, всеки дизайн минава през неговите ръце, за да подсигури освен красива походка, но и удобство и издръжливост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *